Barkod Yazıcılarında Kullanılan Yapışkan Etiketler

Hayatın her alanında etiketler kullanılmaktadır ve hayatı kolaylaştırmaktadır. Firmalar kendi ürünlerine ürün numarası vermek ve benzeri durumlarda barkod kullanırlar. Barkodların içerisinde kullanılan etiketlere de dikkat etmek gerekir. Her etiket aynı özellikle olmadığından dolayı kullanım alanları da farklı olabilir. Örneğin şeffaf etiketlerin üzerine genellikle firmaların logo tasarımları bırakılmaktadır. Şeffaf etiketlerin de kullanım alanı farklı olduğundan dolayı diğer etiketlerin de farklı yerlerde kullanılması gerekir.

Genellikle marketlerde eşyaların altına ürün açıklaması ve fiyatının belirlenmesi için konulan ürün etiketleri bulunur. Sadece markette de değil tekstillerde de kıyafetlerin hakkında bilgi vermek aynı zamanda içerisine ürün kodunu yerleştirirler. Böylece ürünlerin karışması söz konusu olamaz ve çalışan kişilerin rahatlığını sağlamaktadır. Etiket kullanım alanları farklı olduğundan her firma kendi çalışma stiline göre etiketler tercih etmelidir. Barkoda konulacak etiketin barkoda zarar vermemesi aynı zamanda iyi bir etiket seçimi yapmak gayet önemli bir husustur. Tüm bunların yanı sıra barkod okuyucunun barkodları tanıması için de etiket seçimi oldukça önemlidir. Çünkü bozuk bir etiket iyi bir barkod çıkarmaz. Barkod da düzgün çıkmadığı zaman barkodlar okunamaz.

Aynı zamanda makineye ciddi problemler yaratacaktır. Genellikle market raflarına sert etiketler kullanılmaktadır. Bunun en büyük sebebi ise içerisindeki sökülme yapısı çok sert olduğundan ve yapıştığında çıkarılması zor olduğundan dolayıdır. Marketler de çalışma stilini buna göre belirleyip her rafın altına sert bir etiket parçası yapıştırırlar. Böylelikle işleri daha kolaylaşır ve daha iyi bir çalışma stili oluşur.

Kağıt Bazlı Etiketler

Kağıt bazlı etiketler sert bir yapıya sahip olmasının yanı sıra sökülmesi de bir o kadar zordur. Kalıcı etiket olarak kullanılmakta ve genellikle marketlerin tercih ettiği etiket çeşididir. Aynı zamanda mağazalarda ürün reyonlarına veya kıyafetlerin iç kısımdaki kartların üzerine yapıştırılır. Kağıt bazlı etiketlerin plastiklere göre daha düşük sıradadır. Çünkü en ufak bir ısı veya su değmesi halinde etiket etkisiz hale gelebilir. Bu yüzden plastik etiketler kalıcı olduğundan ve ıslanma seçeneği bulunmadığından dolayı en çok tercih edilenler arasında bilinmektedir. Etiket çeşitlerinden bahsedilecek olursa kuşe en başta gelmektedir. Çünkü kalıcı özelliği bulunur ve her sektörün kullandığı etiket çeşitleri arasındadır.

Yapıştığı yerde uzun süre boyunca kalır ve böylelikle bir daha ki değişimi oldukça zordur. Vellum etiket ise biraz kuşeye benzemektedir. İkisinin kağıt yapısı aynı olsa da kuşe velluma göre biraz daha pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Yüzeyi dümdüz ve kaygan olmadığından dolayı yazılan yazıların üzerinde silinmesi oldukça zor ve kalıcı yazı özelliği bulunmaktadır. Kağıt bazlı etiketler arasında bulunduğundan dolayı ıslanmaması ve nem kapmaması gerekmektedir. Aksi taktirde etiketin üzerindeki yazılar kaybolabilir ve okunacağı sırada güçlük çekilebilir. Lazer etikete gelinecek olursa çok sert yapışma özelliği bulunur ve genellikle ilanlar için kullanılmaktadır. Reklam için dışarıdaki tabelalara asılan afişlerdeki yapışkanlık özelliği hemen hemen aynıdır.

Eco termal etiket ise diğer etiketlere göre maliyeti daha ucuz ve ribon kullanımı olmadığından dolayı en çok kullanılan çeşitler arasındadır. Isı üzerinde makinenin otomatik şekilde üzerine yazı yazması ve mürekkep ihtiyacı olmadığından dolayı maliyeti de az olduğundan çok tercih edilmektedir. Lamine termal etiket ısı sonucuyla üzerine yazı yazılan etiketler grubundadır. Eco termal gibi onunda yüzeyine barkod yazıcılar sayesinde yazı yazılmaktadır. Böylelikle maliyeti daha aza indirger. Renkli etiketleri tercih eden kişiler ise floresan etiketlerden faydalanmaktadır. Böylelikle kişinin renk ihtiyacını karşılamasıyla birlikte mürekkep ihtiyacı duymaktadır. Mürekkepli yazıcılara takılmaktadır.

Plastik Bazlı Etiketler

Bu etiketlerin ömrü daha uzun ve kağıt etiket grubundan maliyeti biraz daha fazla olarak bilinmektedir. Kısa süreli ve hemen çıkarılabilir olması en büyük özelliklerinden biridir. Isıya dayanıklı olması ve ıslanması halinde etiketin zarar görmemesi de çok önemli özellikleri arasında olduğunu söylemek gerekir. Isıya ve neme karşı dayanıklı olması ömrünü uzatır ve kolay bir şekilde çıktığından dolayı uzun süreli kalması için tercih edilmektedir. Sürekli etiketleri değiştirmek istemeyen ve uzun süre kullanım sağlamak için kişiler plastik bazlı etiketleri tercih etmektedir. Plastik bazlı etiketlerin en sağlamı ve en dayanıklısı Opak pp etiket olarak bilinmektedir. Yırtılması ve sıvıdan zarar görmesi oldukça zor ve uzun kullanım süresiyle plastik bazlı etiketlerin en sağlamı olarak bilinmektedir.

Yüzeyi pürüzsüz ve kaldırılması oldukça kolaydır. Sert yapısının bulunması ise insanları tercih etmeye zorlamaktadır. İki yüzeyinin de yapışkan olmasını isteyen kişiler genellikle silvermat etiket tercih etmektedir. Ücreti ne kadar yüksek olsa da büyük fabrikalarda tercih edilmektedir. İşlere oldukça kolaylık sağladığından dolayı fabrikaların en çok sevdiği etiket çeşididir. Genellikle elektronik malzemelerin üzerine yapıştırılan ve uyarı metni olan etiket çeşidi olarak bilinmektedir. Mat pp etiket çeşidi ise isminden de anlaşılacağı üzere mat bir yüzeye sahip olması ve kirlenmesi oldukça zor olduğundan dolayı seçimi yapılmaktadır. Şeffaf etiket grubu ise şirketlerin amblemlerini taşıyan ve reklam amacı güden bir etiket çeşididir.