B Vitamini

B vitamini, aslında tek bir vitamin kaynağını işaret etmemektedir. Vitamin grubu olarak literatürde geçmektedir. B vitaminleri ilerisinde B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri bulunur. Her bir vitamininin de ayrı ayrı faydaları ve eksikliğinde farklı rahatsızlıklara sebebiyeti vardır. B vitaminlerinin hücre metabolizmasında çok önemli görevleri bulunmaktadır. Bu vitaminler genel olarak yağların sindirilmesini kolaylaştırır, diyare oluşumunu engeller. Sinir sistemini güçlendirir ve cilde faydaları bulunmaktadır. Cildinizi parlak, sağlıklı ve diri tutar. Tırnaklarda meydana gelebilecek olan bazı rahatsızlıkları girerir, kırılmalarını engeller.

Biotin, nikotinik asit, pantotenik asit ve özellikle hamileler için çok büyük gereksinim olan folik asit B vitamini grubunda bulunmaktadır.

Bu vitaminler tahıl, yağsız et, böbrek, yürek gibi sakatatlarda, yer fıstığında, beyaz ette, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunmaktadır.

B vitamin grubunun en büyük özelliği suda erimesi ve vücutta depolanmamasıdır. Bundan dolayı özellikle haşlanan besinlerin suyunun dökülmemesi gerekmektedir. Aksi halde bu vitamin döktüğünüz su ile gidecektir ve ne kadar bu besinlerle beslenilirse beslenilsin fayda elde edemeyeceksınız.

Doktorların belirttiğine göre 40 farklı çeşitte B vitamini bulunmaktadır. Fakat biz ancak 4 tanesini ayırt edebiliyoruz şu anda.

b vitaminiVitaminin eksikliği durumunda kişide iştahsızlık, sürekli yorgunluk hali, sindirim sisteminde rahatsızlıklar, kabızlık, özellikle bebeklerde gelişim geriliği ve sinirsel rahatsızlıklar görülür.

Şimdi gelelim madde madde bu grupta yer alan vitaminlerin açıklamasına…

B1 vitamini: Literatürde Tiamin olarak da bilinmektedir. Özellikle metabolizmayı hızlandırma ve enerji verme konusunda rol oynamaktadır. Sinir sisteminin kuvvetlenmesi için ge gereklidir. Eksikliği durumunda depresyon, halsizlik, dikkat eksikliği ve hafızada sorunlar baş gösterir. Vücutta hiç bulunmaması durumunda beriberi hastalığına sebebiyet verir. Sığır eti ve mayada bulunur.

B2 vitamini: B2 vitamininin aktioksidan özelliği bulunur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiri etkisi vardır. Kırmızı kan hücreleri oluşturmada etkilidir. Eksikliğinde cilt ve ağız yaraları gözükür.

B6 vitamini: Sinir sistemi için en gerekli vitaminlerden biridir. B2 vitamini gibi kırmızı kan hücreleri üretir. Kepek, egzama ve sedef gibi cilt rahatsızlıklarını engeller. Eksikliğinde kansızlık, uykusuzluk ve sinirlilik hali baş gösterir.

B12 vitamini: Magazinsel haberlerden dolayı en çok bilinen vitaminler arasında yer almaktadır. Merkezi sinir sisteminin sağlıklı olması için çok gereklidir. Kırmızı kan hücresi oluşturmada da etkilidir. Eksikliğinde anemi, hafıza kaybı, halsizlik, depresyon, iştahsızlık, kilo kaybı ve uzuvlarda uyuşma görülür.