Deniz Laleleri Nasıl Canlılardır?

Deniz laleleri birçok isimle anılır: Deniz Zambağı, Deniz Leylağı, Saç Yıldızı ve Latince ismiyle Crinoidea. Bu hayvanlar derisi dikenliler kategorisinde bulunurlar. Taç kısmındaki kolları ortalama beş adet olan bu hayvanların ince bir gövdesi bulunur kolları bu gövdeden ayrılır.

Bu kollarında da ince ince birçok adet saçaklar halinde bulunur. Kolları uzundur ve incedir; karada yaşayan bir otu-bitkiyi andırır. Deniz lalelerinin rengi bordo ile fuşya arasında değişkenlik gösterirler. Ancak sarı, yeşil ve beyaz renklerde de deniz lalesi bulunur. Bu görüntüleriyle bitki zannedilse de aslında bitki değildirler.

deniz-laleleri-nasil-canlilardir

Deniz Laleleri Nasıl Canlılardır

Deniz lalelerinin saplı olanları da sapsız olanları da mevcuttur. Yani kimileri saplarıyla yerleşik halde, kimileriyse suda kollarıyla serbest halde yüzerek yaşarlar. Deniz lalelerinin üremesi, suda sperm ve yumurtanın birleşmesiyle gerçekleşir. Besinleri, plankton ve organik bazlı atıklardır. Ağızları taçlarında bulunur ve gıdalarını saçaklı kollarıyla yakalayarak taça götürürler. Vücutları, yani gövdelerinin tamamı suyla doludur.

Deniz lalelerinin denizde bulundukları yerler geniş ölçeklidir. Sığ yerlerden 250 metre derinliklere kadar yaşam gösterebilirler. Bütün okyanuslarda ve denizlerde de yaşam gösterebilirler. Ayrıca bir değişik özellikleri de, kopan parçalarını, tıpkı bir kertenkele kuyruğu gibi yeniden yenileyebilmeleridir.

Deniz lalelerinin yüzüş şekilleri yavaş ve ağırdır. Boşlukla salınır gibi yaşarlar. Avlanmak ya da iletişime geçmek gibi durumlar söz konusu olduğundaysa oldukça hızlı ve hareketli manevralar da gösterebilirler. Deniz laleleri ayrıca toplu halde yaşamayı da severler. Yine de bazı kaynaklarda, kimilerinin bireysel yaşamayı sevdiklerinden de söz edilir.

Deniz lalelerinin takımı Actinaria; şubesi Knıdlıler ya da Echinodermata; sınıfı ise Artozoalar ya da Crinoidea bünyesinde bulunur. Tür sayısı yaklaşık olarak 1000 civarında kalmış, dört çeşidinin soyu tükenmiştir. Bunlar: Cladida, Flexibilia, Camerata ve Disparida’dır.