Reyhaneh Jabbari

Reyhaneh Jabbari   kendisine tecavüze kalkışan eski istihbaratçıyı öldürdüğü gerekçesiyle memleketi İran’da 25 Ekim 2014’te idam edildi. 2007 yılında tutuklanan Jabbari’nin davasından 2009’da ölüm cezası çıktı. Birkaç aydır gerek sosyal medyada yapılan kampanyalar gerekse sokak eylemleri Jabbari’nin adil yargılanmadığı yönündeydi. Uluslararası Af Örgütü de davayı yakından takip ediyordu. Ancak bu kampanya ve örgütlerin girişimi idamı geciktirmek dışında Jabbari’yi ipten kurtaramadı.

Kamuoyunu ve medyanın bakışlarını üstüne toplayan bu idam sonucunda yine ölüm cezası ya da adil bir yargılama sisteminin varlığı üstüne tartışmalar başladı. Birçok ülkede kaldırılan ölüm cezaları yine de dünyanın birçok yerinde hala canlar almakta. Örneğin, BM’lerin verdiği rakama göre bu yıl şu ana kadar İran’da en az 250 kişinin idam edildi. İdam cezası karşıtlarının ölüm cezasını savunan ülkeler karşı söyleyebilecekleri en haklı sebeplerden biri idam cezasının suç işleme oranında bir düşüş yaratmadığıdır. Nitekim Birkaç yıl öncesine kadar çoğu eyaletinde idam cezasına yönelen Amerika’da suç oranı Avrupa’dan çok daha fazladır.

Arkasında organlarının bağışlanmasını dileyen idam cezasına çarptırıldığı halde annesine ağlamamasını telkin eden bir mektup bırakan cesur kadın Reyhaneh bu dünyadan ayrılırken idamı yeniden sorgulattı.